Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ



Καλα χριστουγεννα σε πολλές γλώσσες:

Geseënde Kersfees - AFRIKAANS

Gezuar Krishtlindjen - ALBANIAN

eid meelad sa'eed - ARABIC

Shenoraavor Nor Dari yev Pari Gaghand - ARMENIAN

Tezze Iliniz Yahsi Olsun - AZERI

Egu Berri Zerientsuak - BASQUE

shuvo naba barsha - BENGALI

Nedeleg Laouen - BRETON

gong tsok sing dan - CANTONESE

Veselé Vánoce - CZECH

Glædelig Jul - DANISH

Zalig Kerstfeest - DUTCH

Merry Christmas - ENGLISH

Gajan Kristnaskon - ESPERANTO

Häid Jõule - ESTONIAN

Hyvää Joulua - FINNISH

Joyeux Noël - FRENCH

Noflike Krystdagen - FRISIAN

Nollaig Cridheil - GAELIC

Fröhliche Weihnachten - GERMAN

Καλά Χριστούγεννα (Kala Cristougenna) - GREEK

Navidad Ara Pora - GUARANI

Barka Dΰ Kirsμmatμ - HAUSA

Mele Kalikimaka - HAWAIIAN

shub naya baras - HINDI

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket - HUNGARIAN

Gleðileg Jól - ICELANDIC

Nollaig Shona Dhuit - IRISH

Buon Natale - ITALIAN

kurisumasu omedeto - JAPANESE

tan chuk ha - KOREAN

Wanikiya Tonpi Womiyuskin - LAKOTA

Selamat Hari Natal - MALAY

Il-Milied It-Tajjeb - MALTESE

gong zhu sheng dan - MANDARIN

Meri Kirihimete - MAORI

Kasmish Bihozhi - NAVAJO

Gledelig Jul - NORWEGIAN

Pulit Nadal - OCCITAN

Bon Pasku - PAPIAMENTO

Gutpela Krismas Tru - PIJIN

Feliz Natal - PORTUGUESE

Bung Nadal - ROMANSCH

Ia Manuia Le Kerisimasi - SAMOAN

Veselé Vianoce - SLOVAK

Feliz Navidad - SPANISH

Kuwa Na Krismasi Njema - SWAHILI

God Jul - SWEDISH

Maligayang Pasko - TAGALOG

Yeni Yilinizi Kutlar - TURKISH

Nadolig Llawen - WELSH

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Η ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι φυσικό φαινόμενο, με την οποία το μέλι μετατρέπεται από υγρό (ρευστό), σε μία στερεά- ημιστερεά κατάσταση.
Η κρυστάλλωση του μελιού είναι ελάχιστα κατανοητή από το καταναλωτικό κοινό. Πολλοί υποθέτουν ότι το μέλι που κρυσταλλώνει είναι νοθευμένο ή και το αντίθετο. Δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, η διαδικασία της κρυστάλλωση είναι φυσικό επακόλουθο . Η κρυστάλλωση δεν επηρεάζει την ποιότητα του μελιού, εκτός από το χρώμα και την υφή. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο και διατηρούνται τα ποιότητα χαρακτηριστικά του υγρού μελιού . Ορισμένοι καταναλωτές μελιού τους αρέσει να είναι σε αυτή την κατάσταση ( ιδίως στο εξωτερικό ), δεδομένου ότι είναι εύκολο να εξαπλωθεί σε ψωμί ή φρυγανιά χωρίς στάζει και η γεύση είναι πλουσιότερη.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κρυστάλλωση του μελιού δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητά της, αλλά είναι ένα χαρακτηριστικό των αγνού και φυσικού μελιού.
Είναι φυσικό για το μέλι να κρυσταλλωθεί, δεδομένου ότι είναι ένα υπέρ κορεσμένο σε ζάχαρα προϊόν .Τα δύο κύρια σάκχαρα του μελιού είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη .Το περιεχόμενο σε φρουκτόζη και γλυκόζη σε κάθε μέλι ποικίλλει ανάλογα από την πηγή συλλογής ( είδος ανθοφορίας) ή του μελιτώματος καθορίζοντας έτσι και το είδος κάθε μελιού. Γενικά, η φρουκτόζη κυμαίνετε από 25 έως 40 %. και της γλυκόζης από 30 - 44% . Η ισορροπία αυτών των δύο κύριων σακχάρων είναι η κύρια αιτία που θα οδηγήσει στην κρυστάλλωση του μελιού, και το σχετικό ποσοστό τους θα καθορίσει κατά πόσο θα κρυσταλλώνει αργά ή γρήγορα .

Είδη κρυστάλλωσης

Τα είδη της κρυστάλλωσης του μελιού είναι τρία :
• η ανομοιόμορφη κρυστάλλωση, κατά την οποία σχηματίζονται στο μέλι χοντροί κρύσταλλοι, οι οποίοι καθιζάνουν, δημιουργώντας στO σώμα του μελιού δύο στρώματα, το κρυσταλλωμένο μέλι στον πυθμένα, και τη υδαρή φάση του μελιού. Αυτή η υδαρής φάση στην επιφάνεια είναι δυνατόν να ζυμωθεί και να ξινίσει, καθώς η περιεκτικότητα των ζαχάρων έχει κατά πολύ μειωθεί.
• η ομοιόμορφη κρυστάλλωση , κατά την οποία σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι, οι οποίοι κατανέμονται σε όλη τη μάζα του μελιού. Στην περίπτωση αυτή το μέλι δίνει την εμφάνιση του «πηγμένου» αλλά δεν κινδυνεύει να ξινίσει.
• η λεπτοκρυστάλλωση, η οποία γίνεται τεχνητά, με ανάμειξη μικρής ποσότητας κρυσταλλωμένου μελιού (10-20 γραμ./κιλό) με ρευστό. Σ’ αυτή την περίπτωση το μέλι αποκτά εμφάνιση «κρέμας», ενώ διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου
Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα κρυστάλλωσης του μελιού :
• Η συγκέντρωση γλυκόζης. Η μεγάλη συγκέντρωση γλυκόζης στο μέλι, ευνοεί τη γρήγορη κρυστάλλωση, ιδιαίτερα όταν αυτή ξεπεράσει το 30%.
• Η υγρασία. Όσο λιγότερη υγρασία περιέχει το μέλι, τόσο πιο γρήγορα κρυσταλλώνει ιδιαίτερα δε όταν η υγρασία πέφτει κάτω από το 14%.
• Οι πυρήνες συμπύκνωσης. Διάφορες ξένες ουσίες, όπως γύρη, κεριά, κρύσταλλοι γλυκόζης, λειτουργούν ως πυρήνες, πάνω στους οποίους κολλούν και άλλου κρύσταλλοι γλυκόζης, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η κρυστάλλωση.
• Η θερμοκρασία διατήρησης. Η θερμοκρασία που ευνοεί την κρυστάλλωση του μελιού είναι οι 14 ° C . Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες το ιξώδες του μελιού αυξάνει, με αποτέλεσμα την μείωση του συντελεστή διάχυσης και την καθυστέρηση της δημιουργίας κρυστάλλων. Στους -45 ° C το μέλι μπορεί να διατηρηθεί σε ρευστή φάση για απεριόριστο χρόνο. Αντίστοιχα και σε υψηλότερες θερμοκρασίες καθυστερεί η κρυστάλλωση, καθώς αυξάνεται η κινητικότητα των διαφόρων μορίων.

Κρυστάλλωση και ποιότητα του μελιού :

Η κρυστάλλωση αποτελεί φυσική ιδιότητα του μελιού, και ως εκ τούτου δεν προκαλεί καμία ζημιά στην ποιότητά του. Όλα τα μέλια κρυσταλλώνουν, άλλα σε σύντομο χρονικό διάστημα και άλλα πιο αργά.
Ορισμένα μέλια θα κρυσταλλώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την εξαγωγή από τις κηρήθρες, ενώ άλλοι παραμένουν σε υγρή κατάσταση για μήνες ή χρόνια. Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν η ταχύτητα της κρυστάλλωσης:
(1) η πηγή του νέκταρος που συλλέγουν οι μέλισσες (η σύνθεση των σακχάρων του μελιού),
(2) ο τρόπος με τον οποίο έχει επεξεργαστεί και
(3) η θερμοκρασία στη συντήρηση.
Ο χρόνος που θα πάρει το μέλι να κρυσταλλώσει εξαρτάται κυρίως από τη σχέση
φρουκτόζης προς γλυκόζη και τη γλυκόζη προς την αναλογία της υγρασίας . Μέλι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη , με χαμηλή φρουκτόζη σε αναλογία προς την γλυκόζη θα κρυσταλλωθεί πιο γρήγορα, όπως το τριφύλλι, το βαμβάκι, πικραλίδα κ.α. Μέλι με υψηλότερη φρουκτόζη σε αναλογία προς την γλυκόζη (που περιέχει λιγότερο από 30 % γλυκόζης) κρυσταλλώνει αρκετά αργά και μπορούν να μείνουν υγρά για πολλά χρόνια χωρίς ειδική επεξεργασία.
Ταχύτητα κρυστάλλωσης

Κατηγορία μελιού Χρόνος κρυστάλλωσης (σε μήνες)

Πευκόμελο 24
Ελάτης δεν κρυσταλλώνει Καστανιάς 12-18
Θυμαριού 8-18 Πορτοκαλιάς 1-3
Βαμβακιού 1-2 Ερείκης 2-3

Μέτρα, που έχουν σαν στόχο την καθυστέρηση της κρυστάλλωσης
Μέχρι τώρα, παρ’ όλη την έρευνα που διεξάγεται, δεν έχει βρεθεί μέθοδος πλήρους αναστολής της κρυστάλλωσης του μελιού. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει τρόπος να καθυστερήσει η εμφάνιση του φαινομένου, χρησιμοποιώντας μία από τις παρακάτω μεθόδους :
• Μερική απομάκρυνση των πυρήνων συμπύκνωσης : μετά τον τρύγο το μέλι αφήνεται στα δοχεία να «ηρεμήσει». Οι φυσαλίδες του αέρα, που βρίσκονται εγκλωβισμένες σ’ αυτό, ανεβαίνοντας προς την επιφάνεια, συμπαρασύρουν κομμάτια κεριού, συσσωματώματα γυρεοκκόκων, κ.α..
Έτσι δημιουργείται στην επιφάνεια του μελιού ένα στρώμα αφρού, το οποίο πρέπει να απομακρυνθεί, αφαιρώντας έτσι από τη μάζα του μελιού ένα ποσοστό των
πυρήνων συμπύκνωσης. Τα φίλτρα, τα οποία παρεμβάλλονται κατά την εξαγωγή του μελιού, ανάμεσα στον μελιτοεξαγωγέα και στ δοχείο, εκτελούν επίσης την ίδια λειτουργία.
• Απομάκρυνση της γύρης : Η γύρη μπορεί να απομακρυνθεί από το μέλι με ειδικά φίλτρα, τα οποία όμως μπορούν να προμηθευτούν, λόγω του κόστους τους, μόνο μεγάλα εργοστάσια τυποποίησης μελιού. Με την πλήρη απομάκρυνση της γύρης και των άλλως πυρήνων συμπύκνωσης, επιτυγχάνεται σημαντική καθυστέρηση στον χρόνο έναρξης της κρυστάλλωσης του μελιού, ενώ βελτιώνεται και η εμφάνισή του, αφού γίνεται διαυγές, με λαμπερό χρώμα (λαμπικαρισμένα μέλια). Όμως το μέλι αυτό μειονεκτεί σε σχέση με άλλα, όσον αφορά στην φυσικότητά του, αφού η επεξεργασία αυτή μειώνει κατά 25% την περιεκτικότητα του προϊόντος σε βιταμίνες (αφαίρεση βιταμινών, που περιέχονται στη γύρη)
• Αύξηση της υγρασίας : Αποτελεί μία συνηθισμένη μέθοδο καθυστέρησης της εμφάνισης της κρυστάλλωσης, που χρησιμοποιούν τα εργοστάσια τυποποίησης μελιού. Συνήθως η υγρασία του μη επεξεργασμένου μελιού κυμαίνεται μεταξύ του 14-18%. Ο αγορανομικός κώδικας επιτρέπει ποσοστό υγρασίας στο μέλι έως και 21%. Έτσι ο τυποποιητής έχει την δυνατότητα να αυξήσει την περιεχόμενη υγρασία στ παραγόμενο μέλι κατά 2 μονάδες και στην συνέχεια να θερμάνει το προϊόν, για να μειώσει τον κίνδυνο της ζύμωσης. Μ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνει και την καθυστέρηση της κρυστάλλωσης, ενώ δεν ξεφεύγει από τα αγορανομικά όρια. Στις περιπτώσεις αυτές και εφ’ όσον η θέρμανση γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο, δεν επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα του τελικού προϊόντος
• Θέρμανση του μελιού : Η θέρμανση του μελιού στους 76 ° C για 5 min στους 88 ° C για 2 min , βοηθά στη διάλυση των μικρών κρυστάλλων γλυκόζης, που σχηματίζονται στη μάζα του μελιού, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της κρυστάλλωσης.
• Θερμοκρασία αποθήκευσης : Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα η αποφυγή αποθήκευσης του μελιού σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 0-14 ° C . Αντίθετα η αποθήκευσή του σε χώρους που διατηρούν θερμοκρασία μεγαλύτερη των 30 ° C ή μικρότερη των -20 ° C , συμβάλλει στη διατήρηση του μελιού σε ρευστή κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά χρειάζεται προσοχή όσον αφορά στην αποθήκευση του μελιού σε υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορούν να αλλοιώσουν τη φυσικότητα και την ποιότητά του.
• Προσθήκη παρεμποδιστικών, της κρυστάλλωσης, ουσιών : Κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορες χημικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να προστεθούν είτε απ’ ευθείας στο μέλι, είτε και στην τροφή της μέλισσας, όπως το ισοβουτυρικό οξύ, το σορβικό οξύ, το γαλακτουρονικό οξύ, η δεξτρίνη, ή το ένζυμο γλυκοζοοξειδάση. Οι ουσίες όμως αυτές δεν έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι παρεμποδίζουν την
κρυστάλλωση του μελιού, ενώ αντίθετα επηρεάζουν αρνητικά τη γεύση του. Ως εκ τούτου δεν συνιστώνται.
• Η ανάμειξη διαφόρων ειδών μελιών και η παρασκευή μειγμάτων : Στα μεγάλα εργοστάσια τυποποίησης μελιού υπάρχει η δυνατότητα ανάμειξης διαφόρων ειδών μελιών, τα οποία παρουσιάζουν διαφορετικό χρόνο κρυστάλλωσης, και η παρασκευή μείγματος μελιού, το ποσοστό γλυκόζης του οποίου δεν ξεπερνά το 30%.

Ρευστοποίηση κρυσταλλωμένου μελιού :

Η συνήθης μέθοδος ρευστοποίησης του κρυσταλλωμένου μελιού, που χρησιμοποιείται από όλους, τυποποιητές, μελισσοκόμους και καταναλωτές, είναι η θέρμανση. Όταν η θέρμανση γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο, δεν επηρεάζει τις ιδιότητες του μελιού. Αντίθετα υψηλή θέρμανση για μεγάλο χρονικό διάστημα καταστρέφει τα ένζυμα, την βακτηριοστατική δράση του μελιού, διασπά τα ζάχαρα και επηρεάζει αρνητικά τις υπεύθυνες για την γεύση και το άρωμα, ουσίες.

Κατά την θέρμανση του μελιού, πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα παρακάτω :

• μέλια διαφορετικής φυτικής προέλευσης, παρουσιάζουν και διαφορετική ευαισθησία στην θέρμανση. Έτσι το θυμαρίσιο και το μέλι πορτοκαλιάς δεν αντέχουν στην υψηλή θέρμανση και μπορούν εύκολα να μεταπηδήσουν στην κατηγορία των «βιομηχανικών» μελιών. «Βιομηχανικά» λέγονται τα μέλια, τα οποία σύμφωνα με τον αγορανομικό κώδικα, παρουσιάζουν επίπεδα HMF (υδροξυ-μεθυλο-φουρφουράλης) >60 ppm και διαστάσης <8 DN . Αντίθετα το μέλι από πολύκομβο, ή αγριοτρίφυλλα παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην θέρμανση. Το μέλι του πεύκου παρουσιάζει ενδιάμεση ανθεκτικότητα.
• το δοχείο με το μέλι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τοποθετείται σε απ’ ευθείας επαφή με την πηγή θερμότητας. Το νερό συνήθως αποτελεί τον ενδιάμεσο παράγοντα, που μεταφέρει τη θερμότητα στ προϊόν.
• μετά την θέρμανση το μέλι πρέπει να ψύχεται, όσο γίνεται γρηγορότερα. Η ένταση της θερμοκρασίας και η διάρκεια εφαρμογής της αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες, που επηρεάζουν το προϊόν. Έτσι ένα μέλι μπορεί να θερμανθεί στους 60 ° C για μερικές ώρες, χωρίς να αλλοιωθούν τα φυσικά του χαρακτηριστικά, ενώ δεν μπορεί να θερμανθεί στους 70 ° C για περισσότερο από 10 min .
• η θέρμανση του μελιού συνοδεύεται πάντα από συνεχή ανάδευση, έτσι ώστε αφ’ ενός η θερμοκρασία να είναι ομοιόμορφη σ’ όλη της μάζα του προϊόντος, αφ’ ετέρου για να καταστραφούν οι περισσότεροι κατά το δυνατόν ήδη σχηματισμένοι κρύσταλλοι, οι οποίοι συμπεριφέρονται ως πυρήνες συμπύκνωσης.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Εδώ και μέρες άρχισαν οι παραγγελίες για τις γιορτές και έτσι πρέπει να ετοιμάσω τα βαζάκια με το μέλι.
Από τα δοχεία στο πλαστικό με την κάνουλα και από εκεί στα βάζα.



Τα βάζα άρχισαν να γεμίζουν.





Η στάθμη του μελιού χαμηλώνει και τα βαζάκια αυξάνουν

Η πρώτη δωδεκάδα έτοιμη.


Δίπλα στο ποτό με το βύσινο.


Τα δοχεία περιμένουν την σειρά τους για την μεταγγίση του μελιού στα βαζάκια.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011




















Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Οι ποικιλίες μελιού που βρίσκουμε στην αγορά




Το μέλι μπορεί να προέρχεται είτε από νέκταρ λουλουδιών (ανθόμελα) είτε από τους γλυκούς χυμούς που εκκρίνουν τα κωνοφόρα δέντρα. Υπάρχουν άπειρα επιμέρους «είδη». Κανένα μέλι όμως δεν είναι «καθαρό», δηλαδή δεν αποτελείται 100% από ένα μόνο είδος φυτού. Γι' αυτό και σε κάποιες συσκευασίες θα δείτε κάτω από το όνομά του (π.χ. θυμαρίσιο) να γράφονται και τα άλλα φυτά από τα οποία προέρχεται. Αυτό συμβαίνει γιατί η μέλισσα «βόσκει» ταυτόχρονα από διάφορα φυτά που ανθίζουν την ίδια εποχή.

Και ο ίδιος ο μελισσοκόμος όμως ή ο έμπορος που θα το συσκευάσει μπορεί να αναμείξει διαφορετικά μέλια, για να αποφύγει την κρυστάλλωση ορισμένων ειδών. Είναι τα λεγόμενα «χαρμάνια» μελιών, μια διαδικασία που δεν είναι παράνομη αρκεί να μην κρύβει δόλο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναφέρονται τα είδη μελιού που αναμείχθηκαν, π.χ. μέλι πεύκου και ανθέων.

Πορτοκάλι

• Σκούρο μπεζ προς πορτοκαλί, με πλούσιο γήινο και μελένιο άρωμα, γεύση από άνθη πορτοκαλιάς, σχετικά ρευστό και ζαχαρώνει εύκολα.
• Προέρχεται από τους μεγάλους πορτοκαλεώνες της Αρτας και του Αργους.
• Είναι η πρώτη παραγωγή της χρονιάς, γύρω στον Απρίλιο, μαζί με το μέλι φασκόμηλου.

Καστανιά

• Σκούρο χρυσοκάστανο, παχύρρευστο μέλι, με ιδιαίτερο άρωμα που θυμίζει μαρόν γλασέ και ξηρούς καρπούς. Γεύση γεμάτη, με αισθητά αρώματα ξηρών καρπών και εσπεριδοειδών.

Ελατο

• Χρυσοκάστανο χρώμα, διάφανο, με βαθύ άρωμα και γεύση που θυμίζει δάσος και νότες από λουλούδια (πανσέδες).
• Προέρχεται κυρίως από το Μαίναλο, τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα και παράγεται τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Ελατο «βανίλια»

• Περλέ, κεχριμπαρένιο χρώμα με κάποιες καφέ ανταύγειες, με αρώματα από άνθη και έλατο και γεύση πικάντικη, που θυμίζει καραμέλα βουτύρου.
• Παράγεται στη Βυτίνα της Αρκαδίας και είναι το μοναδικό μέλι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) στην Ελλάδα.

Θυμάρι

• Μπορεί να περιέχει επίσης θρούμπι, ρίγανη, αγριοδεντρολίβανο, μέντα, αγριομέντα, φασκομηλιά, τσάι του βουνού κ.ά.
• Εχει ανοιχτόχρωμο, λαμπερό, χρυσό χρώμα, κλασικό «μελένιο» άρωμα, με νότες βοτάνων.
• Παράγεται σε όλη τη νότια Ελλάδα και τα νησιά των Κυκλάδων, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
• Από κάποιους θεωρείται το καλύτερο μέλι και το λατρεύουν Ελληνες και ξένοι, γι' αυτό και η τιμή του είναι τσουχτερή.
• Ενα θυμαρίσιο μέλι σπάνια είναι αμιγώς θυμαρίσιο. Πάντως, για να πάρει την ονομασία αυτή πρέπει να περιέχει μέλι από θυμάρι σε συγκεκριμένη αναλογία.

Ρείκι

• Κοκκινοχάλκινο χρώμα, γήινο άρωμα, θαμνώδες και επιβλητικό -αίσθηση δάσους- με αρωματικές νότες πικρής καραμέλας. Γεύση ιδιαίτερη.
• Είναι το τελευταίο μέλι της χρονιάς, πριν από τον χειμώνα, είναι ανθόμελο και παράγεται από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο.
• Είναι το μέλι που συντηρεί τις μέλισσες ολόκληρο το χειμώνα.

Ανθέων

• Περλέ χρώμα, σκούρας καραμέλας γάλακτος, άρωμα ελαφρώς ανθικό με αρκετούς ξηρούς καρπούς, παχύρρευστο και ανθικό στη γεύση. Κρυσταλλώνει εύκολα.
• Μπορεί να προέρχεται απ' όλα τα λουλούδια της ελληνικής Φύσης που ανθίζουν Ιούλιο και Αύγουστο.

Πεύκο

• Πολύ σκούρο χάλκινο προς καφέ χρώμα, μύτη βαριά, μυρωδιά δάσους, γεύση πολύ γεμάτη και δυνατή, πιπεράτη, με αίσθηση από κουκουνάρι και δάσος.
• Αποτελεί το 60% - 65% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής μελιού και προέρχεται κυρίως από τη βόρεια Εύβοια και τη Χαλκιδική.
• Ο τρύγος του γίνεται το τρίμηνο Αύγουστος - Οκτώβριος.

Οι υπόλοιπες ποικιλίες

Επίσης στην αγορά μπορεί να βρούμε και τα παρακάτω πιο σπάνια μέλια: Τριφύλλι (ανθόμελο από τις μεγάλες πεδιάδες εντατικών καλλιεργειών του Θεσσαλικού Κάμπου και τη Μακεδονία), Ηλιοτρόπιο (με διακριτικό άρωμα ηλιόσπορου και ανθέων, εξαιρετικά παχύρρευστο, με γεύση κάπως ανισόρροπη, που αφήνει την αίσθηση πορτοκαλιού), Ευκάλυπτος (με ζωηρό άρωμα και γεύση ευκάλυπτου), Δεντρολίβανο (με φινετσάτο άρωμα και γεύση, αρκετά ρευστό), Ακακία (αραιό, με εξαιρετικά λεπτό άρωμα και γεύση ακακίας), Ελαιοκράμβη (συμπαγές, με υφή σαν γλυκό βανίλια και γεύση που, παρά την πυκνότητά της, διαλύεται γρήγορα στο στόμα, αφήνοντας μια περίεργη δροσιά και μια ελαιώδη γεύση, πολύ γλυκιά).

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Μάθετε τι συμβολίζει το καθε λουλούδι


Η προσφορά λουλουδιών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φωτίσεις τη μέρα κάποιου. Θα είναι ακόμα καλύτερος αν τα λουλούδια στέλνουν το δικό τους μήνυμα στη γλώσσα τους. Είναι κάτι περισσότερο από το να προσφέρεις ή να δέχεσαι λουλούδια όπως όλοι οι εραστές των λουλουδιών γνωρίζουν, αλλά ακόμα και οι ειδικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το ποιο είναι τελικά το πραγματικό νόημα των λουλουδιών. Τα λουλούδια εμφανίζονται σε όλα τα σχήματα και μορφές, αλλά έχουν επίσης και την δική τους γλώσσα. Για κάθε συναίσθημα, υπάρχει και ένα λουλούδι που μπορεί να εκφράσει μοναδικά τα αισθήματά σας μην κοιτατε που μας εχει διευκολυνει το τριανταφυλλο και συνεχεια καταλήγουμε σε αυτο οταν μπαινουμε σε ενα ανθοπωλειο... Δεν συμφωνείτε ?




Ας δούμε λοιπόν τι συμβολίζει και πρεσβεύει το κάθε λουλούδι.....ετσι ωστε στην καταλληλη περιπτωση,να εχουμε την αναλογη επιλογη.....


Άδωνις: Ανάμνηση από ευχάριστη ζωή
Αζαλέα : Εύθραυστο και εφήμερο πάθος
Ακακία : Πλατωνικός έρωτας
Ακόνιτο : Μισανθρωπία και πικρόχολα λόγια
Αλόη : Σοφία και ακεραιότητα
Άλυσσο : Αξία πέρα από την ομορφιά
Αμάρανθος : Πιστότητα
Αμαρυλλίς : Πνευματική ποίηση
Αμυγδαλιά : Αγνότητα και καρποφορία
Ανεμώνη: Άρνηση και εγκατάλειψη
Αρτεμίσια : Σύμβολο αξιοπρέπειας
Ασφόδελος : Ατονία και λύπη
Αχιλλέα : Θεραπεία
Αχλαδιά, άνθος : Υγεία και ελπίδα
Βασιλικός :Καλή τύχη
Βερικοκιά, άνθος : Δειλή αγάπη
Βίγκα, Λευκή : Ευχάριστες αναμνήσεις
Βίγκα, Ροζ : Πρώιμη φιλία
Βιγκόνια : "Προφυλάξου! Είμαι φαντασιώδης!"
Βιολέτα : Σεμνότητα και απλότητα
Γαρδένια : "Σ' αγαπώ μυστικά"
Γαρύφαλλο, Κίτρινο : Αποστροφή και απόρριψη
Γαρύφαλλο, Κόκκινο : Θαυμασμός
Γαρύφαλλο, Λευκό : Αγνή αγάπη
Γαρύφαλλο, Πορφυρό : Αντιπάθεια και ιδιοτροπία
Γαρύφαλλο, Ροζ : Έμβλημα της γιορτής της Μητέρας
Γαρύφαλλο των ποιητών : Αβρότητα, φινέτσα και τελειότητα
Γεράνι, Κόκκινο : Προτίμηση
Γεράνι, Ροζ : Εγγύηση στοργής
Γιασεμί, Άσπρο : Θελκτικότητα και φαιδρότητα
Γιασεμί, Κίτρινο : Δειλία και σεμνότητα
Γιούκα : Ο φίλος στης ανάγκη φαίνεται
Γλαδιόλα : Σταθερότητα χαρακτήρα




Δάφνη : Επιτυχία και φήμη
Δάφνη, στεφάνι :Ανταμοιβή αξίας
Δελφίνιο : Χάρη, ανοιχτή καρδιά
Δενδρολίβανο: Σταθερότητα, πίστη και αφοσίωση
Δυόσμος : Θερμή ευαισθησία
Έλατο : Χρόνος και εκτίμηση
Εντελβάις : Τόλμη και ευγενές θάρρος
Ζέρμπερα :Αθωότητα
Ζίννια: Σκέψεις για χαμένους φίλους
Ηλίανθος : Υποταγή και αφοσίωση
Ηλιοτρόπιο : Αφοσίωση, αιώνια αγάπη
Ημεροκάλλη : Έμβλημα της μητέρας
Θυμάρι: Θάρρος και δραστηριότητα




Ιβίσκος :Λεπτεπίλεπτη ομορφιά
Ιξός : Στοργή και αγάπη
Ίρις :Πίστη, σοφία, ανδρεία
Κάκτος: Ανδρεία και αντοχή
Καλέντουλα: Ιερή στοργή
Καμέλια: Υπεροχή και Σταθερότητα
Καμπανούλα : Διάρκεια και προειδοποίηση
Κανέλα :Αγάπη και ομορφιά
Κανελογαρύφαλλο: Αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση
Καρδινάλιος : Διάκριση και Λαμπρότητα
Κάστανο : Ανεξαρτησία και αδικία
Κέδρος, φύλλωμα :"Ζω για σένα"
Κισσός : Φιλία
Κληματίς: Τέχνασμα και ευφυΐα
Κρίνος : Έμβλημα αναγγελίας, χαιρετισμός
Κυκλάμινο: Παραίτηση και αποχαιρετισμός
Λεβάντα :Σταθερότητα
Λίλιο, Λευκό :Έχθρα και καταφρόνηση
Λίλιο, με βούλες :Πλούτος και υπερηφάνεια
Λίλιο, Πορτοκαλί :Μεγαλοπρέπεια και αγνότητα




Μανόλια: Αξιοπρέπεια, σπάνια ομορφιά
Μαντζουράνα:Ανακούφιση και παρηγοριά
Μάραθο:Ισχύς
Μαργαρίτα : Ευγένεια και αθωότητα
Μέντα :Θερμά αισθήματα
Μηλιά, άνθος: Σύμβολο διαρκούς συμφωνίας
Μιμόζα: Ευαισθησία
Μιραμπέλα : Φλόγα της αγάπης
Μοσχομπίζελο: Τελευταίο αντίο
Μυρτιά : Αγάπη, ευθυμία και χαρά
Νάρκισσος : Εγωισμός
Νερόκρινος: Ευγλωττία και Πειθώ
Νιγκέλια: Λεπτότητα και αμηχανία
Νούφαρο: Μυστήριο και αλήθεια
Ντάλια : Καλό γούστο
Ξεράνθεμο : Αιωνιότητα και αθανασία
Ορτανσία :Ματαιότητα
Ορχιδέα :Λουλούδι της μεγαλοπρέπειας
Πανσές :Σκέψεις και αναμνήσεις
Παπαρούνα: Φαντασία και ονειροπόληση
Παπιοπέδιλο ,ορχιδέα : Ιδιότροπη ομορφιά
Πασχαλιά, Μοβ : "Με αγαπάς ακόμη"
Πασχαλιά, Ροζ: Νεότητα και αποδοχή
Πασχαλιά, Άσπρη: "Το πρώτο μου ερωτικό όνειρο"




Ραδίκι : Χρησμός χρόνου και αγάπης
Ρείκι, Πορφυρό:Θαυμασμός, Ομορφιά και Μοναξιά
Ρείκι, Ροζ:"Καλή Τύχη"
Ρείκι, Άσπρο:Προστασία από κίνδυνο
Ροδακινιά, άνθος:Γενναιοδωρία και ελπίδα γάμου
Ροδοδάφνη:Ομορφιά και χάρη
Ροδόδεντρο :Προφύλαξη, Είμαι επικίνδυνος
Σάλβια, Μπλε:"Σε σκέφτομαι"
Σκυλάκι:Αλαζονεία
Σολιντάκο: Αλαζονεία
Στατική :Θησαυρός και καλή τύχη
Τούγια:Αληθινή φιλία
Τουλίπα: Σύμβολο του τέλειου εραστή
Τριαντάφυλλο, Νυφικό:Ευτυχισμένη αγάπη
Τριαντάφυλλο, Σομόν:Η αγάπη είναι επικίνδυνη
Τριαντάφυλλο, Χριστούγεννα:Ειρήνη και ηρεμία
Τριαντάφυλλο, Ροζ:Αγάπη και τέλεια ευτυχία
Τριαντάφυλλο, Κόκκινο:Αγάπη και πόθος
Τριαντάφυλλο, Λευκό:Γοητεία και αθωότητα
Τριαντάφυλλο, Ασπροκόκκινο:Μοναδικότητα
Τριαντάφυλλο, Κίτρινο:Απιστία και ζήλια




Υάκινθος: Παιχνίδια και αθλήματα
Φλόξ:Όνειρα γλυκά
Φούξια:Θελκτικότητα
Φρέζια:Εμπιστοσύνη
Φριτιλάρια:Μεγαλείο και ισχύς
Φτέρη :Ειλικρίνεια
Χαμομήλι:Πρωτοβουλία και ευφυΐα
Χρυσάνθεμο, Κόκκινο: "Σ' αγαπώ"
Χρυσάνθεμο, Λευκό:Αλήθεια
Χρυσάνθεμο, Κίτρινο :Παραμελημένη αγάπη

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΠΑΡΑΦΙΑΔΩΝ

Πριν το Πάσχα είχα κόψη 4 παραφυάδες την μια την έβαλα σε ένα πενταράκι ενώ τις άλλες τρεις τις έβαλα σε μια γονοφωλιά την οποία την είχα χωρίσει σε τρία μέρει από παλιά για να βάζω παραφυάδες
τις είχα αφήσει να γονιμοποιηθεί η βασίλισσα και σήμερα έπρεπε να πάω να κάνω την μετάγγιση το θέαμα που αντίκρισα?





είχαν χτίσει παρακέρια και μάλιστα τα είχε γεννήσει η νέα βασίλισσα.



Με προσοχή έβγαλα τις κερήθρες από το ένα χώρισμα και τις μετέφερα στην καινούργια Κυψέλη.





Τέλος της πρώτης μετάγγισης

Πάμε για την δεύτερη








Άφησα και μια παραφιάδα στην παλια κηψέλη



Και τέλος έβαλα τα καπάκια σε όλες τις κηψέλες






Και έτοιμες για μεταφορά.

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΛΑ.... ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ!!!!


Ένα από τα πιο καλά άρθρα που διάβασα μέχρι σήμερα:


Γεγονότα για το μέλι και κανέλα: Διαπιστώνεται ότι ένα μείγμα από μέλι και κανέλα θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες. Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης το μέλι ως ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς καμία παρενέργεια για όποιο είδος ασθένειας.



Η επιστήμη σήμερα λέει ότι ακόμη και αν το μέλι είναι γλυκό, εάν λαμβάνεται στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτή δεν βλάπτει διαβητικούς ασθενείς. Το Weekly World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995 έδωσε τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορούν να θεραπευτούν με μέλι και κανέλλα όπως προέκυψε από έρευνα επιστημόνων των δυτικών χωρών:



ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ:

Κάντε μια πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη, απλώστε πάνω στο ψωμί, αντί ζελέ και μαρμελάδα και...

και να το τρώτε τακτικά για το πρόγευμα. Μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες και σώζει τον ασθενή από καρδιακή προσβολή. Επίσης όσοι είχαν ήδη μια καρδιακή προσβολή, αν κάνουν αυτή τη διαδικασία καθημερινά, θα τους βοηθήσει να μην το ξαναπάθουν. Η τακτική χρήση της πιο πάνω διαδικασίας βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοής και δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς. Στην Αμερική και τον Καναδά, διάφορα νοσοκομεία φρόντιζαν τους ασθενείς επιτυχώς και έχουν διαπιστώσει ότι όσο μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες και οι φλέβες χάνουν την ευελιξία τους και φράζουν. Το μέλι και η κανέλα αναζωογονούν τις αρτηρίες και τις φλέβες.



ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ:

Ασθενείς με αρθρίτιδα μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά, πρωί και βράδυ, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με δύο κουταλιές μέλι και ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας. Εάν λαμβάνεται τακτικά, ακόμη και οι χρόνιες αρθρίτιδες μπορεί να θεραπευτούν. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι όταν οι γιατροί φρόντιζαν τους ασθενείς τους με ένα μείγμα από μια κουταλιά της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη πριν από το πρωινό, διαπίστωσαν ότι μέσα σε μια εβδομάδα, από τα 200 άτομα που είχαν υποστεί την φροντίδα, σχεδόν 73 ασθενείς είχαν εντελώς απαλλαγεί από τον πόνο και μέσα σε ένα μήνα, κυρίως όλοι οι ασθενείς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν εξαιτίας της αρθρίτιδας άρχισαν να περπατάνε χωρίς πόνο.



ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ:

Πάρτε δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κανέλας και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και πιείτε το. Καταστρέφει τα μικρόβια στην ουροδόχο κύστη.



ΠΟΝΟΔΟΝΤΟΣ:

Κάντε μια πάστα από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη και πέντε κουταλάκια του γλυκού μέλι και απλώστε την στο δόντι που σας πονάει. Μπορείτε να το απλώνετε τρεις φορές την ημέρα μέχρι το δόντι σταματήσει να σας πονά.



ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ:

Δύο κουταλιές της σούπας μέλι και τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη αναμιγμένα σε 16 ουγγιές νερού τσαγιού, που χορηγείται σε έναν ασθενή χοληστερόλης, έδειξε ότι μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα κατά 10% μέσα σε δύο ώρες. Όπως αναφέρεται και στους ασθενείς αρθρίτιδας, εάν λαμβάνεται τρεις φορές την ημέρα, κάθε χρόνια χοληστερόλη θεραπεύεται. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο εν λόγω περιοδικό, το αγνό μέλι όταν λαμβάνεται με φαγητό ανακουφίζει από την χοληστερόλη.



ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ:

Αυτοί που πάσχουν από κοινά ή σοβαρά κρυολογήματα πρέπει να λαμβάνουν μία κουταλιά της σούπας χλιαρό μέλι με ¼ κουτάλι κανέλα σε σκόνη καθημερινά για τρεις ημέρες. Η διαδικασία αυτή θα θεραπεύσει περισσότερο τον χρόνιο βήχα, το κρυολόγημα και θα καθαρίσει τα ιγμόρεια.



ΣΤΟΜΑΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ:

όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα.



ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ:

Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, έδειξαν ότι αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη το στομάχι απαλλάσσεται από φυσικό αέριο.



ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ:

Καθημερινή χρήση του μελιού και σκόνης κανέλας δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει διάφορες βιταμίνες και σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες. Η συνεχής χρήση του μελιού δυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια του αίματος για την καταπολέμηση των βακτηριδίων και των ιών.



ΔΥΣΠΕΨΙΑ:

Κανέλα σε σκόνη αναμιγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και χωνεύεται το βαρύ γεύμα.



ΓΡΙΠΗ:

Ένας επιστήμονας στην Ισπανία απόδειξε ότι το μέλι περιέχει ένα φυσικό συστατικό το οποίο σκοτώνει τα μικρόβια γρίπης και σώζει τον ασθενή από γρίπη.



ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ:

Τσάι από μέλι και λίγη κανέλα σε σκόνη, όταν λαμβάνεται τακτικά, συλλαμβάνει τη φθορά του γήρατος. Πάρτε τέσσερις κουταλιές μέλι, ένα κουτάλι σκόνη κανέλας και τρία φλιτζάνια νερό και βράστε τα. Πίνετε ¼ φλιτζανιού, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Κρατά το δέρμα φρέσκο και απαλό και καθυστερεί τα γηρατειά. Η διάρκεια ζωής, επίσης αυξάνεται και ακόμη και ένας 100 ετών, αρχίζει να φέρεται σαν 20χρονος.



ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ:

Καθημερινά το πρωί μισή ώρα πριν από το πρωινό με άδειο στομάχι και το βράδυ πριν πάτε για ύπνο, να πίνετε μέλι και κανέλα σε σκόνη βραστά σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν λαμβάνεται τακτικά, μειώνει το βάρος ακόμη και των πιο εξαιρετικά παχύσαρκων ατόμων. Επίσης, πίνοντας αυτό το μίγμα τακτικά δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρεύεται στο σώμα, ακόμη και αν το άτομο κάνει δίαιτα υψηλή σε θερμίδες.



ΚΑΡΚΙΝΟΣ:

Πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία και την Αυστραλία, έδειξε ότι προχωρημένος καρκίνος του στομάχου και των οστών έχει θεραπευτεί επιτυχώς. Οι ασθενείς που πάσχουν από αυτές τις μορφές καρκίνου θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά μια κουταλιά της σούπας μέλι με ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας για έναν μήνα τρεις φορές την ημέρα.



ΚΟΥΡΑΣΗ:

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η περιεκτικότητα ζάχαρης στο μέλι είναι πιο χρήσιμη παρά επιζήμια για την αντοχή του σώματος. Ηλικιωμένοι, που παίρνουν το μέλι και κανέλα σε σκόνη σε ίσα μέρη, είναι περισσότερο σε εγρήγορση και ευελιξία. Ο Dr Milton, ο οποίος έχει κάνει την έρευνα, λέει ότι μισή κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι νερό πασπαλισμένο με κανέλα σε σκόνη, να λαμβάνονται καθημερινά μετά το βούρτσισμα και το απόγευμα περίπου στις 3:00 μ.μ. όταν η ζωτικότητα του σώματος αρχίζει να μειώνεται, αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος μέσα σε μια εβδομάδα

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΡΕΙΚΙΑ

Από βραδύς κλείσαμε τις πόρτες από τις κυψέλες και πρωί πρωί φορτώσαμε στο αγροτικό μας το ένα φορτίο για τα ρείκια.
φτάσαμε κατά τις 9 και αρχίσαμε να τις τοποθετούμε πάνω στα λάστιχα

φώτο 1


φώτο 2
Ο Στέλιος εν δράση



φώτο 3
Τα ρείκια στην περιοχή "Κλειστό Αρτας" έχουν ανθίσει



φώτο 4
Μια πανοραμική άποψη της περιοχής γεμάτη ρείκια



φώτο 5
Και εγώ κουβάλησα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.



φώτο 6
Τελευταία επιθεώριση στα πορτάκια με τα γυαλιά ηλίου .



φώτο 7
Στην περιοχή αυτή όσο βλέπει το μάτι σου έχει ρείκια και κουμαριές.



φώτο 8
Σαν στρατιωτάκια στην σειρά .



φώτο 9

Να σας δείξω και μερικές φώτο απο τα άνθη της πορτοκαλιάς όπως είναι τώρα.



φώτο 10

Τα μπουμπούκια της πορτοκαλιάς,



φώτο 11

Και μια τελευταία φώτο.



ΤΕΛΟΣ